inspiratie

Vrouw. Maak het verschil!

De Volkskrant stond er vol van afgelopen zaterdag ‘Waarom er in Amerika wél meer vrouwelijke politici komen (en wat Nederland daarvan kan leren). Daar gaan we weer, dacht ik. Het zoveelste belerende artikel over wat wij vrouwen moeten doen om succesvol te zijn. Maar het bleek anders. Het was een verfrissend verhaal met twee boodschappen: ‘begeleid vrouwen voor op de politieke arena’ en ‘wees jezelf en laat jezelf dus zien als vrouw’.

De doorbraak van vrouwelijke politici in Amerika

De politieke arena in Amerika is er niet aantrekkelijker op geworden sinds de laatste verkiezingen. Keiharde kritiek, vaak op de vrouw of man gespeeld en uitvergroting door social media in een sterk verdeeld land. Het seksisme en de aandacht voor het uiterlijk waren groot. Ga er maar aan staan. Toch zijn er bij de komende Amerikaanse verkiezingen (6 november, congresverkiezingen) meer verkiesbare vrouwen dan ooit. En ze doen het goed in de peilingen.

Van hakken naar sneakers

Een inspirerend voorbeeld van ‘laat jezelf zien als vrouw’ is de 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez uit de Bronx. Zij veroorzaakte eind juni een flinke opschudding door tegen alle verwachtingen in de voorverkiezing te winnen van een ervaren man met een flink campagnebudget. Opvallend is dat Alexandria zich in haar campagnefilmpje en in haar optredens presenteert als vrouw. Logisch, zou je zeggen. Maar daar waar Hillary Clinton vooral bezig was te bewijzen dat ze ‘net zo goed is’ als mannen en worstelde met haar vrouw zijn in de campagne, en koos voor vaak seksloze kleding, kiest deze vrouw ervoor om haar vrouw te laten zien. Zo zie je haar in het campagnefilmpje op een metrostation haar hakken verwisselen voor sneakers en zit ze fris opgemaakt in een vlotte jurk in de talkshow.

Alexandria is niet de enige. Bij de komende tussentijdse congresverkiezing in de VS is maar liefst 41% van de Democraten vrouw. Waarvan een groot deel ‘gekleurd’ is. Alle records worden hiermee verbroken. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat in Amerika vrouwen actief worden getraind, begeleid én geworven. Ze hoeven het allemaal niet meer in hun eentje te bedenken maar maken deel uit van een netwerk van inspirerende vrouwen. Ze leren om te gaan met zichzelf presenteren, met seksisme en leren beter debatteren.

Gendergelijkheid

Nu terug naar Nederland. Adviesorganisatie McKinsey berekende onlangs dat meer gendergelijkheid de Nederlandse economie een extra impuls van 114 miljard euro (17%) zou geven. Het aandeel vrouwen in de politiek is een belangrijke voorwaarde voor gendergelijkheid in de maatschappij, dus goed om dit serieus te nemen. Laten we een voorbeeld nemen aan Amerika. Of aan Rwanda (jawel….!) waar 61% van de parlementsleden vrouw is. Want hoe meer vrouwen in de politiek, hoe meer wetten en beleidsmaatregelen er komen die goed zijn voor vrouwen en gelijkheid bevorderen.

Mijn droom is dat vrouwen voelen en laten zien wat ze waard zijn en doorgroeien naar die projecten of functies die bij ze passen. Of dat nu op hoog niveau in de politiek is of op een andere plek. Laten we ons inspireren door een jonge vrouw als Alexandria: wees trots op wie je bent, en laat dit zien.

Ben jij trots op wie je bent?

Laat het zien en maak het verschil! In mijn programma’s leer ik je er van alles over.
Wil je meer weten, neem contact met mij op.

Links
lees artikel Volkskrant
download rapport McKinsey

The courage to change: campagnefilm van Alexandria Ocasio-Cortez