inspiratie

Vijf tips om je nieuwe gedrag vol te houden na de training

Ik geniet nog steeds na van mijn werkvakantie, de eerste twee weken van april, in heerlijk én fris Toscane. De training in Persoonlijk leiderschap die ik gaf heeft de deelnemers veel mooie dingen opgeleverd en mij nieuwe opdrachten. We zaten een beetje geisoleerd, bovenop een heuvel in een verlaten dorp: Borgo di Gello, tegenwoordig omgedoopt tot Novanta. Naast de trainingen heb ik veel gezongen, gemediteerd en elke ochtend gezwommen in een heel koud zwembad als een soort IceWoman. Dat voelde elke dag weer als een overwinning. Ook heb ik veel tijd besteed aan mijn bedrijf. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Ik ga de koers licht veranderen het komende jaar en me meer richten op persoonlijk leiderschap. Daarnaast ga ik korte en krachtige werkvakanties organiseren. Want ik gun dit iedereen. Dus houd deze nieuwsbrief in de gaten als je ook wel eens lekker wilt opladen en nieuwe doelen wilt om je leven beter te maken.

Inmiddels ben alweer een maand terug en lukt het me heel goed om mijn nieuwe doelen vol te houden. Dat was wel eens anders, dat lukte me echt niet altijd en dat was vaak erg frustrerend. Ik zie het helaas ook bij deelnemers van trainingen regelmatig mis gaan.

Daarom dit keer: vijf tips om je nieuwe gedrag vol te houden na de training. Doe er je voordeel mee.

Doelen maken en volhouden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Je kent het vast wel, tijdens de training was je enthousiast en gemotiveerd om aan jezelf te werken. Maar…. de training is nog niet afgelopen of je vervalt weer in oude patronen. Dat is balen, want je hebt gemerkt tijdens de training hoe inspirerend het kan zijn om aan je nieuwe gewenst gedrag te werken. Waarom is het zo moeilijk om het vol te houden? En hoe kan het anders?

Waarom is het zo moeilijk nieuw gedrag vol te houden?

Nieuw gedrag waarvoor je zelf hebt gekozen omdat het je wat op gaat leveren. Hoe moeilijk kan het zijn om dat dat vol te houden? Nou heel moeilijk dus: want je eigen brein werkt tegen. Je wilt vaak het één en doet het ander. Eén  belangrijks reden is dat pijn het wint van plezier. En vaak geeft de verandering die je wilt op korte termijn pijn en op lange termijn plezier. Een andere belangrijke reden is dat we 95% van ons gedrag onbewust doen. Je maakt dus mooie plannen voor de lange termijn maar in het hier en nu kies je er al snel (en onbewust) voor om hetzelfde te doen als gisteren, en eergisteren en de dag ervoor.

Wanneer je je gedrag wilt veranderen, zul je je dus moeten richten op die 5% van je bewuste gedrag. Daarvoor is het noodzakelijk dat je je overtuigingen kent: ben je ervan overtuigd dat je in staat bent om deze verandering vol te houden? Wanneer het antwoord ‘ja’ is dan zul je eerder in staat zijn tot verandering.

Hoe kan het anders?

1.Kies voor een richting
  • waar je echt in gelooft;
  • wat je echt kunt;
  • wat de mensen die jij belangrijk vindt, ook echt waarderen.

Een richting is als het ware je ver-weg-doel of stip op de horizon. Het hoeft nog niet heel concreet of SMART te worden geformuleerd. Wel helpt het als je het visualiseert: hoe ziet het eruit als je je gedraagt zoals je zou willen? Formuleer dit positief.

Een richting kan bijvoorbeeld zijn: ik wil een betere positie hebben in dit bedrijf waar ik me op mijn plek voel.

2. Maak je doel klein en haalbaar

Heb je je richting scherp voor ogen? Bedenk dan welke vaardigheden en gedrag erbij hoort om dat doel te bereiken. Werk deze voor jezelf uit en houd het concreet en behapbaar. Wanneer je een betere positie wilt hebben, dan kan je als doel hebben ‘uitzoeken welke kwaliteiten ik heb’ of ‘uitspreken dat ik ambities heb’ of ‘mijn leidinggevende vertellen over mijn laatste succesvolle project’.

3. Weet wanneer het lastig wordt

Er zullen altijd momenten zijn dat het lastig voor je wordt. Anders had je je gedrag vast al veranderd. Dat kan een vergadering zijn (als je niet zo assertief bent) of je weet niet goed wat je moet zeggen tijdens het overleg met je leidinggevende (als je nogal bescheiden bent). Ga voor jezelf na welke momenten dit zijn en bedenk vóóraf hoe je gaat reageren. Bedenk bijvoorbeeld een helpende gedachte en oefen die regelmatig.

4. Noteer & reflecteer

Schrijf je doelen op en reflecteer er elke dag op. Zo blijft het in je actieve brein. Doe dat liefst op een vast moment. Bijvoorbeeld net voor je lunchpauze. Je hebt dan nog de mogelijkheid om je doel ’s middags alsnog te halen.

Wanneer je een paar dagen achter elkaar je doel ziet en er niet aan toe bent gekomen, dan vind je dat misschien niet leuk, maar dan ben je je wel bewust dat je aan de bak moet.

5. Schakel mensen in

Bedenk wie je kan helpen om je doelen te halen. Tijdens de training kun je je trainer hiervoor gebruiken of je kunt met een mede-deelnemer afspreken om elkaar te motiveren tussen de training door. Bedenk ook wie je na de training kunt benaderen. Denk daarbij aan je partner, collega’s, je leidinggevende of je vrienden. Er zijn altijd mensen die je graag willen helpen. Je kunt natuurlijk ook een coach inschakelen die je 1 op 1 kan helpen om je verandering vol te blijven houden (knipoog).

 

Mindset: dit is een experiment

Je gedrag veranderen gaat gemakkelijker als je het ziet als een experiment. Je weet vooraf nooit helemaal zeker of jouw nieuwe manier je gaat helpen en daarom probeer je dingen uit. Je weet pas of het werkt als je het probeert. De mindset van experimenteren helpt je om dingen uit te proberen, fouten te maken én de draad weer op te pakken als het tegen zit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *