Geen categorieinspiratie

Verander je manier van denken, verander je plezier in je (werkende) leven

Geplaatst
A. Weet je hoeveel gedachten een mens per dag heeft?
B. Weet je hoeveel procent van deze gedachten dezelfde zijn als gisteren?
C. Weet je hoeveel van je gedachten negatief zijn?

 

A: 60.000 gedachten per dag

B: 95 %

C: Bij een groot onderzoek onder studenten bleek dat maar liefst 75 % van deze gedachten negatief zijn.

 

Poeheeeeh…………… dat is nogal wat vind je niet?

Dat betekent dat we onszelf nogal de put in denken. Zeker als je ervan uitgaat dat je gedachten je gevoelens en gedrag bepalen.

RET jezelf

Wil jij nieuw gedrag ontwikkelen en vind je dit moeilijk? Je wilt bijvoorbeeld assertief worden maar het lukt je maar niet om vriendelijk maar beslist ‘nee’ te zeggen, waardoor je maar blijft overwerken en steeds meer moe wordt.

Neem dan eens tijd voor het volgende onderzoek:
  • Wat denk ik waardoor ik ‘ja’ zeg als mijn leidinggevende mij vraagt om over te werken? (ik denk altijd ‘als mijn leidinggevende iets vraagt, kan ik natuurlijk niet weigeren, hij/zij is mijn meerdere)

Dit zijn belemmerende gedachten.

  • Wat voor gevoel levert me dat op? (spanning, want eigenlijk wil ik niet)
  • Wat voor gedrag levert me dat op? (ik zeg ja — maar voel een nee)
Dan kom je bij de omkering:
  • Wat voor gedrag zou ik willen laten zien? (nee zeggen op een besliste en vriendelijke manier, dus ‘nee, ik ga dit niet doen want ik heb vandaag hard gewerkt en wil naar huis, morgen kijk ik graag wat ik voor je kan doen)
  • Wat voor gedachten heb ik daarvoor nodig (het is oké om mijn grenzen aan te geven, het is eerlijk om te zeggen wat ik ervan vind)

Dit zijn helpende gedachten.

  • Wat voor gevoel krijg ik van die gedachten (ontspanning, zelfvertrouwen)

 

Dus… je gaat van belemmerende gedachten naar helpende gedachten die er eerder voor zorgen dat jij je gewenste gedrag vertoont. Een kort stappenplan dat je negatieve gedachten kan doorbreken.

Tijdens mijn laatste training Persoonlijke Effectiviteit hebben we dit met de deelnemers uitgewerkt. Ik weet zeker dat ze allemaal een stukje assertiever zijn geworden en meer effectief. En dat gun ik iedereen!

Is het echt zo simpel?

Ja, in de kern is het echt zo simpel. In de praktijk kan het een stuk hardnekkiger zijn om iets wat je al je hele leven onbewust zo denkt, te doorbreken. Dat begint er al mee dat vaak iemand anders jouw onbewuste gedachten veel beter op kan sporen. Want als je het zelf op had kunnen oplossen, had je het al gedaan.

Wil jij ook weten hoe je je manier van denken kunt veranderen, en daardoor meer plezier ervaart in je (werkende) leven? Ik vertel je graag meer over mijn coaching of training. Mail me via contact@ingevanerp.nl