activiteitenGeen categorieinspiratie

Kraak de codes van online communiceren

Iedereen doet het… online werken. We communiceren wat af via het beeldscherm. Zelfs de grootste tegenstander van online werken is nu aan het beeldbellen, zoomen of teamen. En dat zal ook van het najaar nog doorgaan. Doe je het ook effectief? Je kunt je nu nog permitteren om het onhandig te doen, over een paar maanden niet meer. Hoe mooi zou het zijn als jij de code van online communiceren nu al kent? 

happy online
smiling-businesswoman-with-laptop-in-office-3855619
person-writing-on-notebook-4144923
mother-talking-on-the-phone-while-taking-care-of-her-4017425

Verschillen off- en online communiceren

Communiceren doe je normaal gesproken -dus offline- voor meer dan 80% non-verbaal. Dat wil zeggen: met je stem, je houding, je gebaren, je mimiek en je kleding. Dus de manier hoe je iets zegt, of je met je stem omhoog gaat aan het einde van een zin, je hoofd schuin houdt, een hip jasje of een oude blouse draagt.. je communiceert ermee.

Online zie je alleen elkaars hoofd en schouders. Je  ziet dus nog minder dan dat je met elkaar aan een tafel zou zitten. En dan zit er ook nog een beeldscherm tussen. Dat betekent dat je hoofd en schouders veel (over jou) vertellen. Bovendien heeft de ander veel tijd om hier heel geconcentreerd naar te kijken.

Kleed je alsof je naar kantoor gaat (en liefst een tandje erbij)

Kleed en verzorg je daarom alsof je naar kantoor gaat en doe er liefst een tandje bij. Laat zien dat je aan het werk bent, ook al ben je in je thuisomgeving. Laat zien dat je ook thuis professioneel aan het werk bent. Het mag best iets comfortabeler dan normaal maar zorg dat je kleding altijd je kwaliteiten laten zien. Draag een opvallende kleur, wanneer je een meeting met veel mensen hebt. Zo zorg dat je gezien wordt. Draag een print als je je creativiteit wilt laten zien en een zakelijk jasje als je zakelijk wilt overkomen.

Wil je hierover meer weten? Op 28 mei verzorg ik een gratis online-sessie de taal van kleding . Tijdens deze sessie leer je:
– Wat jouw kleding uitstraalt.
– Hoe passende kleding je helpt om serieus genomen te worden.
– Hoe ons brein in relatie tot kleding werkt.
– Vier contexten waarin je kunt werken en de kleding die hierbij past.
– Wat je kunt doen om je te kleden naar je context.

Meld je nu hier aan. 

Check je werkplek

Alles wat in beeld is, zegt iets over jou. Bekijk dus goed wat mensen zien als jij online bent. Check je werkplek en achtergrond. Je kunt er je imago mee versterken of verknallen. Weet je nog de eerste persconferentie van Mark Rutte in zijn werkkamer ? Of althans, het lijkt alsof het zijn werkkamer is.  Met op de achtergrond boeken en liberale staatsheren? Toevallig of zorgvuldig geconstrueerd, het werkt mee aan zijn imago als staatshoofd en ondersteunde zijn serieuze verhaal over de coronamaatregelen.

De bronafbeelding bekijken

Nu hoef jij niet meteen een hele achtergrond te construeren, maar let wel op wat mensen zien. Sta je bekend als sloddervos? Dan helpt het niet als de was op de achtergrond is te zien, of allemaal spullen verspreid over de ruimte. Wil je relaxed overkomen? Zorg voor een simpele achtergrond, bijvoorbeeld een lichte muur en een plant. Zorg er in elk geval voor dat net als je kleding, je achtergrond je kwaliteiten ondersteund.

Zorg er ook voor dat je in een rustige ruimte zit. En mocht er toch een kind doorheen komen, iemand trekt de wc door,  of je partner zet in zijn pauze Frans Bauer even op luid, en je wilt naar ze gillen dat je aan het werk bent.. Zet dan je geluid op unmute voordat je dat doet.

Persoonlijk is leuk, te persoonlijk is onprofessioneel

Even iets persoonlijks maakt het online werken ook weer leuk, zeker omdat je elkaar op een andere manier leert kennen. Zeker als je er een grapje over kunt maken. Maar let op je professionaliteit. De hond op schoot is meer iets voor als je niet in beeld bent…. 🙂

Je huis als kantoor: zo werken Apeldoorners thuis - indebuurt ...

 

Online werken: nu kan het nog onhandig, straks écht niet meer. Kraak de code!

 

Effectief online communiceren? Ken de impact van communicatiestijlen

Eerder schreef ik er al over: er zijn vier persoonlijkheidsvoorkeuren en die reageren allemaal anders op het thuis werken. Ze hebben ook allemaal een eigen communicatiestijl, die je ook goed terug zien in het online communiceren. Leer er meer over in de blog DISC-stijlen en thuis werken. Het helpt je enorm als je je eigen voorkeur kent én die van je gesprekspartners. Je kent dan je eigen kwaliteiten en valkuilen en wanneer je ook de ander kunt inschatten, zul je eerder de juiste beïnvloedingsstijl gebruiken.

Ook na de zomer blijven we veelal thuis en dus online werken. Om ervoor te zorgen dat je online meetings plezierig en effectief verlopen, is het belangrijk dat je je de codes kent van het online werken. Wanneer je daarbij ook de verschillende communicatiestijlen kent en hoe deze zich uiten in online werken, dan ben je er zeker van dat het online werken effectief verloopt.

Training ‘kraak de code van online communiceren’

  • Wil jij effectief online meeetings bijwonen?
  • Wil jij een professionele indruk geven via het beeldscherm?
  • Wil jij overtuigend online communiceren zodat de boodschap helder overkomt?

Vers van de pers: training ‘kraak de code van online communiceren’.

Online communiceren. Het is het nieuwe normaal en zal niet meer weg gaan. Nu kun je nog onhandig doen, over een paar maanden kan dat niet meer. Samen met Lenneke Koole geef ik vaak presentatietrainingen vanuit ons bureau Pitchen met Elan. Voorheen in een zaal maar sindskort niet meer. Wij hebben ons verdiept in het online werken en hebben de codes gekraakt om online effectief te zijn. Van een helpende mindset tot een heldere kernboodschap en van contact met je publiek via de camera tot kleding die jouw professionaliteit ondersteunt… alles komt aan bod tijdens ons nieuw ontwikkelde programma ‘codes voor overtuigend online presenteren’.

Een lekker interactieve, leerzame training met veel plezier waarin je de codes leert van effectief online communiceren en presenteren. Zodat jij tijdens die online vergadering alle aandacht op je gericht krijgt en je boodschap overtuigend overkomt.

Wil je meer weten? Zie hier de beschrijving van de training Kraak de code van online communiceren.

Hieronder vind je ook een tip van Lenneke en mij die we o.a. per LinkedIn hebben gedeeld en onze website www.pitchenmetelan.nl.

Meer informatie of direct inschrijven? Contact@ingevanerp.nl 

Eén van de tips die Lenneke Koole en ik hebben gedeeld via LinkedIn en  www.pitchenmetelan.nl  

Of kijk op LinkedIn naar de tips, zie hier de laatste.

Wij verzorgen on- en offline trainingen in presenteren en pitchen met Elan.