herkenbaar

Ik doe maar wat

Ken je die stem die zegt ‘ik doe maar wat’. Laatst had ik weer een talentvolle, leuke vrouw in mijn coaching die dat zei. Laten we haar Milou noemen. Milou geeft sinds een paar maanden leiding. Ze kwam bij mij met de vraag ‘hoe word ik een goede teamleider’. In haar uitleg liet ze regelmatig de woorden vallen ‘ik doe maar wat’.

We zitten op een bankje in een bos thee te drinken. De coachsessie is begonnen. Ik vroeg haar ‘een goede teamleider. Wat is dat dan?’Ze vertelt dat ze  veel aandacht geeft aan haar teamleden, ze zorgt voor hen, is privé geïnteresseerd in ze, wil écht dat het goed met hen gaat. Ze werkt in een organisatie die zich bezighoudt met het oplossen van zware problematiek. Haar aandacht en zorg worden gewaardeerd door haar teamleden en leidinggevende. Evenals haar inhoudelijke deskundigheid en de structuur die ze biedt. Ze krijgt hierover veel complimenten.

So far so good. Ik vraag me af waar ‘m de schoen wringt. Dit klinkt als de juiste teamleider op de juiste plek. Wanneer ik haar dat teruggeef, zegt ze ‘ja maar, ik doe maar wat’. En kennelijk is dat niet wat een goede teamleider doet. We maken een wandeling en ze praat verder.

Ondertussen ging ik even met mijn aandacht naar mijn eigen coaching, jaren geleden waarin ik precies deze woorden zei ‘ik doe maar wat’. Ik was nog niet zo lang trainer, het ging goed, ik kreeg goede evaluaties en toch bleef ik onzeker want ‘ik doe toch maar wat’. Ik bereidde mijn trainingen tot in de puntjes voor, maakte mooie programma’s maar ik besloot nog wel eens tijdens de training om het programma om te gooien omdat ik dacht dat er iets anders nodig was op dat moment. Weg plan, zie je wel ‘ik doe maar wat’.

Ik vroeg aan mijn coache of ze in was voor een experiment. Precies zoals mijn coach dat destijds aan mij vroeg. Ik vertelde dat ik graag haar ‘ik doe maar wat stem’ wilde interviewen. Dat mocht, ze ging op een boomstam staan en beantwoordde vragen over wat deze stem voor Milou betekent en wie Milou zonder deze stem zou zijn. Ze beantwoordde alles even duidelijk. Totdat ze plots riep: ‘ik heet helemaal niet ik doe maar wat. Ik heet ‘degene die ervoor zorgt Milou reageert op wat er nodig is. Ik heet ‘solid as a rock!’

Ze glunderde toen ze ‘solid as a rock’ zei want ineens was er waardering voor deze stem in haar. Ze stapte van de boomstam af en zei ‘misschien ben ik toch al best een goede teamleider’. We praatten nog wat na en ik zag aan haar dat ze straalde en dat ze antwoord had gekregen op haar vraag. Ze vertelde me dat ze heel anders het bos uitliep dan ze erin was gelopen, namelijk met een ‘open hoofd’ vol ontspanning en rust. ’s Avonds stuurde ze me een berichtje met ‘wat een bijzondere dag, bedankt voor de fantastische coaching’.

Ik las haar berichtje en betrapte me op de gedachte,  ‘ach, ik doe maar wat’. Meteen erachteraan dacht ik hoe onjuist dat is: het interviewen van de stem komt uit Voice Dialogue, een techniek waarin ik les geef aan andere coaches. Niks ‘ik doe maar wat’ dus. Waar de stem wel klopt, is het moment waarop ik besluit wat ik inzet. Een coaching is maatwerk en de keuze om haar stem te interviewen kwam voort uit mijn voorheen ‘ik doe maar wat’ stem die inmiddels heet ‘ik experimenteer’. Zonder die stem zou ik nooit een goede trainer of coach zijn want dat zou ik altijd volgens een vast plan werken, wat niet kan als je zoals ik mensen op maat en persoonlijk begeleidt. Lang leve dus deze stem!

Misschien herken jij jezelf in het verhaal. Heb je ook een ‘ik doe maar wat stem’ die je soms onzeker maakt. Of een andere stem. Misschien wel ‘wie ben ik om dit te zeggen’ of ‘wie zit er op mijn mening te wachten’. Daar kun je flink last van hebben. Zeker als het gaat om voelen wat je waard bent en dit laten zien. Kom eens wandelen met mij door het Biltse bos. Onderzoeken we jouw stem. Misschien houdt die wel iets heel moois verborgen voor je of kun je ‘m omturnen naar een positieve stem die jouw (werkende) leven een stuk gemakkelijker maakt. Ik help je graag!